Sinds 1 januari 2017 is het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker veranderd. Baarmoederhalskanker wordt in Nederland bij 700 vrouwen per jaar vastgesteld en jaarlijks sterven er 225 vrouwen aan deze ziekte. De verwachting is dat dankzij deze verandering jaarlijks 100 gevallen van baarmoederhalskanker en 35 sterfgevallen in Nederland extra kunnen worden voorkomen.

Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar krijgen nog steeds een uitnodiging voor een uitstrijkje. Het onderzoek dat in het laboratorium op het uitstrijkje wordt verricht en de stappen die vervolgens genomen worden zijn veranderd. Het uitstrijkje wordt nu eerst getest op het humaan papillomavirus, ook wel HPV genoemd. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Als het virus wel in het uitstrijkje zit, wordt er gelijk gekeken of er afwijkende cellen zijn. Zo ja, dan wordt een vrouw altijd verwezen naar de gynaecoloog. Naar verwachting zullen drie maal zoveel vrouwen naar de gynaecoloog verwezen worden voor nader onderzoek.

De gynaecologen van het Ommelander Ziekenhuis hebben op deze verandering ingespeeld door een speciaal colposcopie-spreekuur in te richten vanaf april 2017. Streven is vrouwen met een afwijkend uitstrijkje binnen 2 weken te zien voor een colposcopie (microscoop onderzoek van de baarmoederhals). Gynaecoloog Ninke Leffers vertelt over het colposcopie-spreekuur.