Op 16 februari openen het Longfonds (voorheen Astma Fonds), Treant Zorggroep (ziekenhuislocatie Refaja) en het Ommelander Ziekenhuis Groningen het Longpunt Oost Groningen in Veendam. Patiënten en hun partners kunnen daar zes keer per jaar terecht voor een informatieve themamiddag en het delen van ervaringen. Longpunt Oost Groningen is het derde Longpunt in Groningen. Burgemeester Sipke Swierstra verricht de officiële opening van het Longpunt om 14.00 uur in woonzorgcentrum Veenkade van Zorggroep Meander, Kaap de Goede Hoop 1 in Veendam

Wie een longziekte heeft, krijgt natuurlijk de nodige informatie en begeleiding van de huisarts of het ziekenhuis. Maar het omgaan met een (vaak) chronische ziekte omvat meer. Hoe gaat dat met de inname van medicatie? Hoe richt je je leven zo goed mogelijk in? Welke hulpmiddelen en instanties zijn er allemaal? En wat kan de omgeving voor je betekenen?

Ervaringen

Voor een antwoord op al deze vragen is er het Longpunt. Een initiatief van het Longfonds. Zes keer per jaar zijn er themamiddagen waarop patiënten en hun partners en zorgverleners actuele informatie en praktische tips krijgen. Afwisselend houden onder meer (long)artsen, fysiotherapeuten, psychologen en maatschappelijk werkers er een voordracht. Maar het Longpunt is misschien nog wel het meest waardevol als dé plek om ervaringen uit te wisselen, tips op te doen en zorgen te delen.

Opening

Longarts dr. Roenhorst van Treant Zorggroep ziekenhuislocatie Refaja en longarts dr. Pieterman van het Ommelander Ziekenhuis Groningen houden aansluitend aan de opening een voordracht over ‘Ziektebeeld longaandoeningen, de kenmerken, verschillen en overeenkomsten’.  Naast informatie is er alle gelegenheid om vragen te stellen. De thema bijeenkomsten zijn vervolgens op 16 maart en 20 april van 14.00 en 16.00 uur.

Gratis deelname

Iedereen kan gratis deelnemen aan het Longpunt. Voor meer informatie kunt u mailen naar ellybeens@longfonds.nl of bellen met Elly Beens (06) 51006815. Zie ook www.groningen.longfonds.nl Bezoekers worden verzocht geen parfum of andere geurtjes te gebruiken; veel longpatiënten hebben daar last van.

Longfonds

In Nederland zijn een miljoen mensen met een chronische longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte. Het Longfonds  (voorheen Astma Fonds) zet zich in voor iedereen met een chronische longziekte en voor iedereen met gezonde longen.