Eerder publiceerden wij het verhaal 'De impact van een huilende baby' van mevrouw G. Pop-Bloem. Mevrouw Pop vertelt over de professionele hulp die de babyconsulenten van het Ommelander Ziekenhuis Groningen haar boden, nadat twee van haar kinderen zich 'ontpopten' als baby's die veel huilden.

In vervolg hierop plaatsen wij deze maand aan aantal berichten online over ontwikkelingsgerichte zorg. Zorg die door de babyconsulenten wordt geboden op de polikliniek Kindergeneeskunde. Elles Dijkman en Lisanne Wesselink helpen ouders om te gaan met een onrustige baby en vertellen graag over deze specifieke zorg.

Waarom werkt deze specifieke zorg?

Lisanne: "Samen met de ouders gaan we aan de slag. We leggen de focus op de bron van het probleem en minder op de ontstane klachten. Door veel uit te leggen, geven we ouders inzicht in het gedrag en de communicatie. Zo begrijpen ouders hun baby beter. Het zelfvertrouwen van de ouders groeit en ze stralen rust uit. Wij bespreken met de ouders ook de invloed van hun eigen gemoedstoestand, want de wisselwerking tussen beide is heel sterk. Ouders dienen zich te realiseren dat hun baby emoties feilloos aanvoelt, zowel positief als negatief. Ons doel is rust te creëren binnen ieder gezin en met ouders te werken aan hun zelfvertrouwen. Zo vallen ze beter terug op hun gevoel en intuïtie. De begeleiding en adviezen stemmen we af op de wensen en behoeftes van de ouders, want iedere baby en ieder gezin is uniek. Wij blijven samen met de kinderarts het aanspreekpunt en ouders mogen altijd mailen, bellen of langskomen. De lijnen zijn kort, zodat ouders geen verschillende adviezen krijgen. Dit laatste werkt meestal averechts.

Mocht je ook een onrustige baby hebben en krijg je geen grip op de situatie, dan is het verstandig om naar een hulpverlener te gaan die luistert en alle problemen in kaart brengt. Want je moet de problematiek in zijn geheel aanpakken. Laat je niet afwimpelen met de woorden: 'Ach, dat hoort er gewoon bij' of 'ach, het gaat wel weer over'.

Lees ook het vorige onderwerp terug: ‘Effectieve slaap’.

De volgende keer staat het onderwerp 'Verwijzing, voorlichting en contact' op het programma.