Eerder publiceerden wij het verhaal 'De impact van een huilende baby' van mevrouw G. Pop-Bloem. Mevrouw Pop vertelt over de professionele hulp die de babyconsulenten van het Ommelander Ziekenhuis Groningen haar boden, nadat twee van haar kinderen zich 'ontpopten' als baby's die veel huilden.

In vervolg hierop plaatsen wij deze maand aan aantal berichten online over ontwikkelingsgerichte zorg. Zorg die door de babyconsulenten wordt geboden op de polikliniek Kindergeneeskunde. Elles Dijkman en Lisanne Wesselink helpen ouders om te gaan met een onrustige baby en vertellen graag over deze specifieke zorg.

Effectieve slaap

Elles en Lisanne: "Tijdens de consulten gaan wij diep in op het belang van effectieve en diepe slaap bij baby’s. We bespreken de slaappatronen, valkuilen en het leren slapen in een bed. Baby’s willen vanuit de natuur op de meest veilige en vertrouwde plek slapen en dit is tegen zijn ouder aan. Slapen in een bed klinkt vanzelfsprekend maar zo voelt dit voor baby’s absoluut niet. Wil je dat een baby in zijn eigen bed slaapt, dan kost dit inzicht en inzet. Het bed moet veilig en geborgen gaan voelen, want dit is voor een baby een voorwaarde om in slaap te kunnen vallen. Maar ook het doorslapen moet een baby leren. Hele jonge baby’s tot ongeveer 6 weken kun je nog stiekem slapend in bed leggen, omdat ze nog niet door hebben dat ze weggelegd worden. Maar doordat oudere baby’s vanaf ongeveer 5 weken een ontwikkeling doormaken, laten ze een verandering in het slaappatroon zien.

Je ziet in toenemende mate een afwisseling van diepe en ondiepe slaap. Ieder halfuur worden ze wakker om te vernemen of alles nog veilig en vertrouwd, maar vooral ook hetzelfde aanvoelt. Vanaf deze periode kan het slapend wegleggen voor grote slaapproblemen zorgen. De baby ervaart zijn ouder niet meer, is de geur en hartslag kwijt, hij raakt in paniek en gaat huilen. Wanneer dit met regelmaat gebeurd, ervaart hij zijn bed als onveilig en zal gaan huilen als hij richting zijn matras getild wordt. Het slapen in een bed wordt dan heel lastig voor een baby.

Lees ook het vorige onderwerp terug 'Huilen, een manier van communiceren.'

De volgende keer staat het onderwerp 'Waarom werkt deze specifieke zorg' op het programma.