Eerder publiceerden wij het verhaal 'De impact van een huilende baby' van mevrouw G. Pop-Bloem. Mevrouw Pop vertelt over de professionele hulp die de babyconsulenten van het Ommelander Ziekenhuis Groningen haar boden, nadat twee van haar kinderen zich 'ontpopten' als baby's die veel huilden.

In vervolg hierop plaatsen wij deze maand aan aantal berichten online over ontwikkelingsgerichte zorg. Zorg die door de babyconsulenten wordt geboden op de polikliniek Kindergeneeskunde. Elles Dijkman en Lisanne Wesselink helpen ouders om te gaan met een onrustige baby en vertellen graag over deze specifieke zorg.

Huilen, een manier van communiceren

"Baby’s maken veel duidelijk met geluiden, bewegingen en mimiek", vertellen Elles en Lisanne. "Maar waarom huilt een baby en wat wil hij duidelijk maken? Door op verschillende manieren te huilen, geven ze hun behoeftes aan. Honger, een vieze luier, buikkrampen of een boer die dwars zit, herken je meestal snel. Een redelijk onbekende manier van huilen is het uithuilen van prikkels en indrukken. Er is duidelijk verschil te observeren tussen onder andere het uithuilen van prikkels en het huilen bij pijn.

Bij prikkelverwerking huilen baby’s  met open handen en willen ze hun 'verhaal' even kwijt in de vertrouwde armen van zijn ouder. Ze willen aangeven: ‘Laat mij maar even huilen.’ Het is belangrijk om dit toe te staan, rustig te zitten met een rustige hartslag en je baby te begrijpen. Er zit een duidelijk uithuilpatroon in en dit leer je kennen. Je baby heeft het huilen nodig om te ontladen en je ziet dit vaak voordat hij in slaap valt. Een volwassenen kan ook niet met een bomvol hoofd in slaap vallen en gaat eerst rustig zitten voordat hij/zij in bed stapt.

Als baby’s pijn hebben, zie je ze huilen met gebalde vuistjes die je haast niet open kunt krijgen. Zuigen kan dan heel troostend werken omdat het lichaam vervolgens hormonen aanmaakt, welke de pijn verlicht. Een speen kan dan een goed hulpmiddel zijn. Blijf als ouder rust uitstralen, ga niet ijsberen en hou je baby bij voorkeur in een geborgen houding, strak tegen je aan om overstrekken te voorkomen. Als een baby overstuur huilt, dan is het erg belangrijk dat het kind terug kan vallen op zijn ouders. Troosten moet! En volg vooral je hart!

Lees ook het vorige onderwerp terug: ‘Een consult bij de babyconsulent'.

De volgende keer staat het onderwerp 'Effectieve slaap' op het programma.