Eerder publiceerden wij het verhaal 'De impact van een huilende baby' van mevrouw G. Pop-Bloem. Mevrouw Pop vertelt over de professionele hulp die de babyconsulenten van het Ommelander Ziekenhuis Groningen haar boden, nadat twee van haar kinderen zich 'ontpopten' als baby's die veel huilden.

In vervolg hierop plaatsen wij deze maand aan aantal berichten online over ontwikkelingsgerichte zorg. Zorg die door de babyconsulenten wordt geboden op de polikliniek Kindergeneeskunde. Elles Dijkman en Lisanne Wesselink helpen ouders om te gaan met een onrustige baby en vertellen graag over deze specifieke zorg.

Een consult bij de babyconsulent

Elles en Lisanne: "Als de baby door de kinderarts is beoordeeld, gaan wij uitgebreid met de ouders in gesprek over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Er is meestal een periode aan vooraf gegaan waarin er veel gebeurd is. Door hier een inventarisatie van te maken en onder andere in te gaan op voeding, slapen, huilen en troosten, krijgen we een beeld van de problemen waar ouders tegenaan lopen.

Ouders zijn vaak erg moe, doordat ze in de meeste gevallen dag en nacht bezig zijn met hun huilende en onrustige baby. Ze ervaren stress, hebben slaaptekort en zijn emotioneel, omdat ze hun baby ongelukkig zien en geen grip hebben op de situatie. Ouders kunnen het huilen niet doorbreken en komen in een vicieuze cirkel terecht."

Vicieuze cirkel

Een probleem zoals darmkrampen, het niet zelfstandig in slaap kunnen vallen of te snel en onrustig drinken, kan uiteindelijk zorgen voor flinke ontregeling. Het systeem van de baby is uit balans en het is belangrijk om uit deze negatieve spiraal te komen.

Lees ook het vorige onderwerp terug: » 'Meer aandacht voor ontwikkelingsgerichte zorg’.

De volgende keer staat het onderwerp 'Huilen, een manier van communiceren' op het programma.