Maandagmiddag 10 augustus werd op locatie Lucas officieel het roze lintje aan de OZG uitgereikt voor goede borstkankerzorg. De dames De Vries (regio Friesland), links op de foto en Schuurman (regio Groningen), rechts op de foto, reikten het kwaliteitskeurmerk uit namens de BorstkankerVereniging Nederland (BVN) aan nurse practitional Marja Dales. Beide dames zijn patientadvocates (ervaringsdeskundigen) die voor BVN contacten onderhouden met de noordelijke ziekenhuizen.

OZG voelde als een hotel

Voor de OZG is het nu de 5e keer op rij dat het roze lintje wordt behaald en nog steeds werkt de vermelding motiverend om hoog te scoren en voortdurend te verbeteren. Patiëntadvocate en ervaringsdeskundige mevrouw Schuurman was zelf in behandeling bij de OZG: "Ik heb het patiënt zijn aan den lijve ondervonden in de OZG. Het voelde als een hotel, goede liefdevolle verzorging. De medewerkers kunnen invoelen, zijn betrokken en nemen de tijd voor je.”

Pilot ‘Ben je bewust’

Na de uitreiking volgde een korte terugblik over de verbeteringen die de OZG dit jaar heeft doorgevoerd en de verbeterplannen voor de toekomst. Eén van deze verbeterplannen is het meedoen aan de pilot van BVN over 'Ben je bewust'. Het afgelopen jaar heeft de OZG in samenwerking met het UMCG haar oncologische procedures bekeken en daar waar nodig verbetert. Op dit moment wordt het nazorgplan vernieuwd. Dit plan sluit prachtig aan bij de nieuwe eis voor het roze lintje 2016; het bewust maken van de mogelijk late gevolgen van de behandelingen. De OZG wil haar patiënten meer betrekken bij de besluitvorming over de behandelkeuzes in het zorgproces. De komende tijd wordt onderzocht hoe de OZG mee kan draaien in de pilot van dit instrument.

Wat houdt ‘Ben je bewust’ in?

'Ben je bewust' is er voor iedereen die te maken heeft met borstkanker of mogelijk erfelijk belast is met het gen BRCA1 en BRCA2. 'Ben je bewust' helpt patiënten bij het voorbereiden van gesprekken met hun zorgverlener(s). Het is een eenvoudig (online) hulpmiddel dat helpt bij het samenstellen van een vragenlijst en motiveert om te communiceren zodat deze patiënten op hun vragen antwoord krijgen, in iedere fase van het (ziekte)proces. Aan het project doen 15 ziekenhuizen in Nederland mee, waaronder dus de OZG.

OZG-medewerkers (kwaliteit, oncologie, chirurgie) en patientadvocates BVN

‘Doel en samenwerking project

Wat de BVN uiteindelijk met 'Ben je bewust' wil, is dat dit standaard wordt opgenomen in de informatievoorziening van ziekenhuizen aan borstkankerpatiënten. Zoveel mogelijk patiënten dienen te weten dat dit er is en dat ze er gebruik van kunnen maken. BVN wil dat patiënten actief worden aangemoedigd om hun consulten voor te bereiden en stil te staan bij hun vragen. Bekijk voor meer info www.b-bewust.nl

Het project B-bewust is een samenwerkingsverband tussen BVN en CBO en wordt mede gefinancierd door Stichting Pink Ribbon. Ook ZonMw financiert dit project in 2015 voor een groot gedeelte, binnen het programma 'Actieplan eHealth: van implementeren kunnen we leren'.