Het Streekblad verzorgt in samenwerking met de Ommelander Ziekenhuis Groep voorlichting over gezondheid. Dit keer vertellen de ‘ambassadeurs’ wat deze functie inhoudt.

Ambassadeur van de OZG, dat klinkt mooi maar wat betekent dit? Welke mensen zijn dit en wat doen ze zoal? Zomaar een paar vragen die wij krijgen, als we als ambassadeur van de OZG ergens actief zijn. Op zich logische vragen, want een ambassadeur verwacht je in het buitenland en niet actief bezig in je eigen regio. Toch is de naam bewust gekozen, immers ook de ambassadeurs van de OZG vertegenwoordigen de organisatie en denken mee in oplossingen voor iedereen.

20 ambassadeurs

De OZG heeft circa twintig ambassadeurs, allemaal bevlogen mensen die in de OZG werken. Met elkaar denken we na over de invulling van de OZG. We gaan naar een nieuw ziekenhuis in Scheemda en dus zijn er veel zaken waar ook wij als organisatie en medewerkers niet dagelijks mee te maken hebben. Hier als ambassadeur over mee mogen denken en een bijdrage aan kunnen leveren, vinden we een uitdaging en een bevoorrechte positie.

De OZG is (voor zover bekend) het 1e ziekenhuis dat met ambassadeurs werkt. De 20 ambassadeurs hebben verschillende functies en dat maakt het een gemêleerd gezelschap. Deze diversiteit aan vakkennis is meteen ook de kracht van de groep, want bij het bespreken van vraagstukken worden de onderwerpen altijd vanuit meerdere perspectieven toegelicht. Maar wat betekent dit nu bijvoorbeeld in de praktijk?

Samenwerking

De OZG hecht o.a. veel waarde aan een goede samenwerking met alle zorg-verlenende instanties in de regio. Deze contacten waren er al op bestuurlijk niveau, maar op andere niveaus is dit lastiger te organiseren. Immers hoe dichter een overleg bij de dagelijkse werkvloer komt, hoe meer mensen er willen deelnemen. Hierin hebben een aantal ambassadeurs een cruciale rol gespeeld. Door de professionele diversiteit van de ambassadeurs zijn er veel en verschillende contacten binnen en buiten de organisatie. Afspraken zijn dus snel gemaakt en het afgelopen jaar hebben wij mini-symposia georganiseerd met onze directe collega’s van andere zorg-verlenende instanties. Onder het mom ‘waarom moeilijk doen als het samen kan’ , wordt in een andere dan de dagelijkse setting,  gesproken over zaken die spelen en wat voor zaken de aandacht van de OZG verdienen.

Kracht

Juist in die andere setting ligt je kracht als ambassadeur, je luistert naar wat de ander te vertellen heeft om aansluitend, samen met je collega’s, te bespreken hoe bepaalde zaken nu gaan en waar verbeteringen mogelijk zijn. Wij krijgen dus zaken te horen die in de hectiek van iedere dag een grote rol spelen, maar we hoeven ze niet direct in deze hectiek op te lossen. Zo hebben we meer tijd om te kijken waar dingen door worden veroorzaakt, wat er verbeterd kan worden en indien nodig, ook eens ‘out of the box’ te denken.

Het beste voor de patiënt

Dat was ook het advies van de Raad van Bestuur van de OZG, toen deze ons installeerde. Luister naar de zaken die je hoort en die je opvallen, bespreek deze en kom met voorstellen welke naar jullie idee het beste zijn. Oplossingen die misschien niet alledaags, niet voor de hand liggend, niet vanzelfsprekend, maar wel het beste voor de patiënt en de organisatie zijn.

Als ambassadeurs willen we eraan bijdragen dat we straks in de nieuwbouw het woordje ‘nieuw’ ook echt vorm geven. We proberen om zoveel mogelijk oude, minder goed georganiseerde zaken daar te laten waar ze horen, namelijk in de oudbouw en niet in een verhuisdoos.