Het Ommelander Ziekenhuis Groningen geeft maandelijks een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis. Dit keer vertellen de dermatologen mevrouw M.S. Bruijn en mevrouw W.Y. Yuen over het voorkómen van huidkanker.

Op de polikliniek Dermatologie van het Ommelander Ziekenhuis houden dermatologen (huidartsen) spreekuur voor patiënten met een huidaandoening. Zowel op locatie Delfzicht als op locatie Lucas doen zij onderzoek en behandelingen. Een van de meest voorkomende huidproblemen is huidkanker. Met de vakantie in het vooruitzicht denken we aan de zon en die is goed voor een mens. We worden er vrolijk van en ons lichaam maakt tevens vitamine D aan. Maar de zon heeft ook een keerzijde: het ontstaan van huidkanker.

Huidkanker

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens de meest voorkomende vorm van kanker. In twintig jaar is het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt in ons land meer dan verdrievoudigd: van 17.000 naar meer dan 50.000 personen per jaar in 2015.  Op dit moment krijgt 1 op de 5 Nederlanders een vorm van huidkanker, aldus dermatoloog Bruijn. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is overmatige zonblootstelling van nu maar ook uit het verleden. Risicogroepen zijn onder andere mensen met een licht huidtype (en dus snel verbranden), mensen die voor hun hobby of werk veel in de zon komen of mensen die medicatie gebruiken die het immuunsysteem remmen.

Huidkanker gaat in de meeste gevallen uit van de huidcellen of pigmentcellen van de opperhuid. Kenmerken van huidkankers of voorstadia van huidkanker zijn ruwe plekjes in de aan de zon blootgestelde gebieden, glanzende rode of huidkleurige bultjes, niet genezende wondjes, snel groeiende drukpijnlijke tumoren of nieuw optredende of veranderende moedervlekken. De meeste plekken zijn goed te behandelen door zalven, chirurgie of radiotherapie. Er zijn echter ook agressieve vormen van huidkanker die kunnen uitzaaien.

Goede bescherming

Het is bekend dat mensen zich nog steeds niet goed genoeg beschermen tegen de zon om zodoende huidkanker te voorkómen. Een van de meest gehoorde misvattingen op het spreekuur van dermatoloog Yuen is dat men zegt: “Maar ik ben absoluut geen zonaanbidder, ik kom nooit in de zon!’’ Vaak wordt dan vergeten dat alleen al het buitenzijn ervoor zorgt dat men wordt blootgesteld aan de zon. Het is niet zo dat we helemaal niet in de zon mogen komen, want zonlicht heeft ook positieve kanten. Zonverbranding moeten we echter, hoe dan ook voorkomen. Dit kan door een halfuur voordat je de zon ingaat, dik te smeren met zonnebrandcrème tenminste factor 30 (UVA/UVB) en tussen 11:00 en 15:00 uur uit de zon te blijven. Als men langdurig buiten is adviseren wij om iedere 2 uur opnieuw in te smeren. Het is extra belangrijk om jonge kinderen goed te beschermen tegen zonverbranding, omdat zonverbranding in jonge jaren een verhoogd risico geeft op huidkanker op latere leeftijd.

Naast zonnebrandcrème zijn er ook andere manieren om je te beschermen tegen de zon zoals UV-werende kleding en bijvoorbeeld de schaduw op te zoeken. Let op dat de UV- straling ook in de schaduw van bijvoorbeeld een parasol kan doordringen. Bescherm daarom de huid ook in de schaduw met zonnebrandcrèmes en draag een shirt, petje en zonnebril.

Zelfcontrole

Een moedervlek kan onrustig worden, soms kunnen er kwaadaardige veranderingen optreden (melanoom). Verneem je dat een moedervlek gaat bloeden of ineens van grootte, vorm of kleur verandert, dan moet je altijd contact opnemen met de huisarts. Maar er zijn ook andere signalen voor huidkanker. Denk aan een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest en een knobbel of bobbeltje op je huid dat verschijnt en niet weggaat. De huisarts kan je eventueel doorsturen naar de dermatoloog van het Ommelander Ziekenhuis.

Vlekjespoli

In oktober 2015 startte de vlekjespoli. De vlekjespoli is een initiatief van de huisartsen en het Ommelander Ziekenhuis. Het spreekuur is voorlopig gestart in het gezondheidscentrum (huisartsenpraktijk) van Appingedam en sinds kort ook in Veendam. Hier worden patiënten gezien door twee huisartsen, een verpleegkundige en een dermatoloog. Tijdens het spreekuur beoordelen ze samen patiënten met huidproblemen en laat de dermatoloog zien hoe vlekjes beter en sneller herkend worden. Op deze manier worden steeds meer patiënten in de eigen praktijk behandeld, in plaats van te worden doorverwezen naar het ziekenhuis.