Onze afdeling Logopedie werd onlangs verblijd met een iPad, een gift van de Vrienden van Lucas.

De iPad gaat ingezet worden bij de behandeling van patiënten die moeite hebben met communiceren, bijvoorbeeld als na een beroerte het niet goed meer lukt om iets duidelijk te maken omdat er sprake is van een afasie (taalstoornis). Met behulp van de iPad hebben deze patiënten meer mogelijkheden om met hun omgeving te communiceren. Logopedist Annemiek van Gangelen: "Dankzij deze schenking van de Vrienden van Lucas kunnen we nu binnen onze behandelingen gevarieerdere oefeningen aanbieden en bijvoorbeeld onze uitleg ondersteunen met filmpjes. We gaan de iPad ook gebruiken bij het afnemen van onderzoeken. We nemen dan het onderzoek op, waardoor het gemakkelijk is om te scoren.".

Op het idee gebracht door de VoICe-app

Twee jaar geleden kon de IC-afdeling van het Ommelander Ziekenhuis, eveneens dankzij een gift van de Vrienden van Lucas, een iPad met de speciale VoICe-app aanschaffen. Op een IC zijn patiënten niet altijd in staat om hun stem te gebruiken, waardoor de communicatie moeizaam kan verlopen. De VoICe-app is een hulpmiddel, waardoor patiënten door het aanraken van bepaalde iconen op de iPad wel met hun omgeving kunnen communiceren. Logopedist Aafke Horst: "We hebben enkele keren deze iPad van de IC mogen lenen om in te zetten bij onze patiënten en dat was vaak succesvol! Maar die iPad moest natuurlijk wel steeds terug naar de IC voor de patiënten daar. Daarom bedachten we dat we heel graag zelf als afdeling een iPad zouden willen hebben. Dat dit nu gelukt is door de schenking van de Vrienden van het Lucas is fantastisch!".