Ouderparticipatie en rooming-in

Ouderparticipatie betekent, dat u als ouder zoveel mogelijk zelf voor uw kind zorgt. In overleg met u maken we afspraken over welke taken u op zich neemt en wat u overlaat aan de verpleegkundige.

U kunt dan bijvoorbeeld denken aan: zelf eten geven, wassen en naar bed brengen. Allerlei dingen die u thuis ook zou doen. Samen met de verpleegkundige kunt u misschien de medicijnen geven of eenvoudige verpleegkundige handelingen leren. Wij geven u graag alle ruimte en hulp bij de opvang van uw kind.

Ouderparticipatie is belangrijk, maar zeker geen verplichting. Er kunnen omstandigheden zijn waardoor u niet volledig kunt helpen in de zorg voor uw kind. Ons belangrijkste uitgangspunt is, dat de zorg voor uw kind optimaal is.

Rooming-in

Rooming-in betekent dat u niet alleen overdag maar ook 's nachts bij uw kind in het ziekenhuis kunt zijn en samen met ons voor uw kind kunt blijven zorgen. Eén van de ouders slaapt dan naast het kind op de kamer.
Misschien ligt uw uw kind op een zaal. Dan kan dit betekenen dat u met verschillende ouders en kinderen op die zaal slaapt.

Het kan zijn dat u niet in de gelegenheid bent, of dat de thuissituatie het niet toelaat om dag en nacht bij uw kind te zijn. Probeer in ieder geval bij uw kind te zijn op de moeilijke momenten. U kunt ook besluiten om alleen de eerste dagen te blijven slapen totdat uw kind een beetje gewend is.
In overleg met de verpleegkundige is er de mogelijkheid dat in uw plaats bijvoorbeeld een opa of oma of de vaste oppas bij uw kind komt slapen.