Het specialisme Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA-chirurgie, ook wel kaakchirurgie genoemd) behandelt aandoeningen in de mond, kaken en het gezicht. Denk hierbij aan een wortelpuntbehandeling, het verwijderen van een verstandskies of het behandelen van een verkeerd doorbrekende tand. Ook plaatst een MKA-chirurg implantaten voor bijvoorbeeld een klikprothese of vervanging van een tand of kies. Wat veel mensen niet weten is dat de MKA-chirurg ook patiënten behandelt met afwijkingen van de kaakstand, de speekselklieren, het mondslijmvlies en de huid van het aangezicht, klachten van het kaakgewricht en breuken van het aangezicht. Behandelingen voert hij uit op de polikliniek of in de operatiekamer.

Gang van zaken bij MKA-chirurgie

De meeste mensen worden naar de MKA-chirurg verwezen door de tandarts. Uw huisarts of orthodontist kan u ook doorverwijzen. U maakt in ons ziekenhuis een afspraak op de afdeling MKA-chirurgie. 

Wordt u verwezen voor een specifieke behandeling? Dan krijgt u bij het maken van uw afspraak gelijk te horen wanneer uw behandeling plaatsvindt. Wanneer nodig wordt er direct een röntgenfoto gemaakt. Na uw behandeling kunt u vaak gelijk weer naar huis. 

Het is ook mogelijk dat uw verwijzer nog geen behandeling met u heeft afgesproken. U maakt dan een afspraak voor een bezoek. Tijdens dit bezoek heeft u het samen met de MKA-chirurg over uw klachten. Als de MKA-chirurg weet wat er aan de hand is, bespreekt hij samen met u wat uw behandelopties zijn. U maakt dan eventueel ook gelijk een vervolgafspraak voor uw behandeling.