Belangrijkste aandoeningen bij MDL

Veelvoorkomende aandoeningen en ziektebeelden zijn:

  • maag- en slokdarmklachten
  • darmaandoeningen zoals de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa
  • leverproblemen, zoals cirrose, hepatitis B of C.
  • galstenen
  • klachten van de alvleesklier

MDL-verpleegkundige

Naast de MDL-arts is er een MDL-verpleegkundige werkzaam binnen het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Naast de behandeling van de arts, begeleidt de MDL-verpleegkundige de patiënt.

Zij geeft voorlichting en uitleg, bijvoorbeeld over medicatie. Ook biedt zij ondersteuning bij sociale en psychische problemen die kunnen voorkomen bij onder andere chronische MDL-aandoeningen

De MDL specialist is te bereiken via telefoonnummer 088 - 066 1000.

Het Scopiecentrum

Bij de MDL werken we veel op het Scopiecentrum. Op het Scopiecentrum worden inwendige onderzoeken gedaan van en het maag-, darm-, en levergebied. De endoscoop is een buigzame slang met een doorsnee van ongeveer een centimeter. Aan het eind van de slang zit een videocamera zodat het videobeeld op een monitor te zien is. Met de endoscoop kan de arts dus in uw lichaam kijken.

Het voordeel van een endoscopisch onderzoek is dat de arts zonder operatie toch direct bepaalde organen van binnen kan bekijken. Ook kan de arts tijdens het onderzoek een stukje weefsel wegnemen voor onderzoek in het laboratorium, of een behandeling uitvoeren.
Meer informatie over het Scopiecentrum >>

Nieuwe richtlijnen controle-coloscopieën

Nederlandse artsen hebben nieuwe afspraken met elkaar gemaakt over controle-coloscopieën. Deze afspraken zijn op 15 december 2022 vastgesteld in de Nederlandse richtlijn Coloscopie surveillance. De nieuwe afspraken gaan bijvoorbeeld over hoeveel tijd er tussen twee controle-coloscopieën moet zitten. Meer informatie leest u op deze websites:



Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback