De fertiliteitspolikliniek is er voor stellen met een kinderwens bij wie het langere tijd niet gelukt is om zwanger te worden. Ook behandelen we vrouwen met hormoonstoornissen die invloed hebben op de menstruatiecyclus. Voor een afspraak op de fertiliteitspolikliniek heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

Wie helpen u op de fertiliteitspolikliniek?

Het fertiliteitsteam neemt graag de tijd voor u. Het team bestaat uit gynaecologen Helen Dassen en Elsbeth Dul en uit fertiliteitsverpleegkundigen Patricia Boer en Sylvia Riemeijer. Het fertiliteitsteam is gespecialiseerd in vruchtbaarheidsonderzoeken en -behandelingen. De verpleegkundigen begeleiden u gedurende het hele fertiliteitstraject. Ze zijn ook de schakel tussen u en de gynaecoloog. Wekelijks hebben de gynaecologen en fertiliteitsverpleegkundigen overleg met elkaar. Onze collega's beantwoorden alle vragen op het gebied van fertiliteit en vruchtbaarheid.

Gang van zaken op de fertiliteitspolikliniek

Onderzoeken

U krijgt eerst een gesprek bij de fertiliteitsverpleegkundige(n). Zij weten alles over fertiliteit en vruchtbaarheid. Daarna starten we, in overleg met de gynaecoloog, een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) op. Onderzoeken die plaatsvinden gedurende het OFO zijn een bloedonderzoek, sperma-onderzoek en echoscopie. Soms krijgt u ook een baarmoederfoto of kijkoperatie. Als alle informatie uit het OFO compleet is, bespreekt het fertiliteitsteam uw vervolgtraject.

Behandelingen

In ons ziekenhuis bieden we de volgende behandelingen:

  • Ovulatie inductie: dit is een behandeling met hormonen om zo een eisprong te veroorzaken (induceren).
  • Inseminaties: hierbij brengen we het zaad van de man met een rietje in de baarmoeder tijdens de eisprong. Dit gebeurt meestal in combinatie met een hormonale behandeling. Wij doen geen inseminaties met donorzaad.
  • Voor reageerbuisbevruchting (IVF en IVF/ICSI) verwijzen wij naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waarmee we intensief samenwerken.

Wanneer het niet lukt om zwanger te worden, kun je worden verwezen naar de fertiliteitspolikliniek. De fertiliteitsverpleegkundige en gynaecoloog zullen proberen te achterhalen of er een reden is voor de onvervulde kinderwens. Om een beeld te krijgen van wat een oriënterend fertiliteitsonderzoek inhoudt, kun je kijken naar deze informatievideo van degynaecoloog.nl.

Bekijk hier de video >>

Voor een gezonde zwangerschap en baby is het belangrijk om al te stoppen met roken voordat je zwanger bent. Als jij en je partner niet roken, word je makkelijker zwanger en heb je een grotere kans op een goede zwangerschap en een gezonde baby. In deze video’s van degynaecoloog.nl wordt uitleg gegeven over rookvrij zwanger worden en de effecten van meeroken met je partner.  

Bekijk hier de video >>

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback