U heeft veel last van een verstopte neus? Dan is het goed mogelijk dat zich teveel slijmvlies op de neusschelpen bevindt. Daardoor wordt de ademhaling door de neus belemmerd. De neusschelpen zitten aan de binnenkant van de neus, zowel aan de linker- als aan de rechterkant. De KNO-arts kan via een operatie de onderste neusschelpen verkleinen. Dit wordt ook wel een conchareductie genoemd. Hierdoor verbetert de ademhaling door de neus.

De neus is er niet alleen voor de reuk. Hij maakt ook deel uit van de ademhalingsorganen. In de neus wordt de ingeademde lucht verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Zo wordt meer dan 95% van de deeltjes die onze lucht verontreinigen, door de neus gefilterd en onschadelijk gemaakt. Daarnaast heeft de neus een belangrijke functie bij de stemvorming. Ook de afvoer van het traanvocht verloopt via de neus.
De twee neusholtes worden verkleind door zes neusschelpen (drie aan beide kanten), waarvan de onderste neusschelpen soms relatief te groot zijn. Als hierdoor de neusdoorgankelijkheid wordt verstoord, kan de KNO-arts adviseren de neusschelp(en) te verkleinen. Bij deze operatie ontstaan geen littekens aan de buitenkant.

De KNO-arts voert de operatie uit om uw neusschelpen te verkleinen.
 • Paracetamol
  Na een operatie voelt u zich vaak niet lekker. Het is verstandig wanneer u alvast Paracetamol tabletten of zetpillen in huis haalt. Voelt u zich eenmaal thuis niet lekker, dan is het goed een Paracetamol volgens bijsluiter te nemen. Wij adviseren de eerste 48 uur pijnstilling te nemen.
 • Eigen vervoer
  Bij de voorbereidingen hoort ook het regelen van het vervoer naar huis. Het is mogelijk dat u door de narcose of ingreep moet braken. Daarom is het belangrijk vervoer naar huis te regelen en niet zelf te rijden.

De KNO-arts prikt op meerdere plaatsen een dun naaldje in de neusschelp. Het slijmvlies van de neusschelp wordt hiermee verhit (tot boven 60 graden Celsius), het slijmvlies verschrompelt en neemt in volume af. Deze techniek heet ook wel thermo-coagulatie, of CELON-techniek. De ingreep duurt maar enkele minuten. Het bloedverlies is gering. Wel kunnen er wat korstjes ontstaan.

De ingreep kan plaatsvinden onder plaatselijke verdoving of in narcose. Welke van deze methoden in uw geval wordt toegepast zal uw KNO-arts met u overleggen.

Plaatselijke verdoving
Bij plaatselijke verdoving wordt de neus ongevoelig gemaakt door het toedienen van bepaalde medicamenten in de neus. Tijdens de operatie bent u bij kennis, u merkt dus dat u aan de neus wordt geopereerd. De ingreep kan gepaard met wat rookontwikkeling, wat u als vieze geur kunt ervaren. Tevens is het mogelijk pijnscheuten in de tanden of kiezen te voelen. Dit is hinderlijk, maar niet gevaarlijk.

Algehele narcose
Bij algehele narcose wordt u door de anesthesist in slaap gebracht en wordt u pas wakker, wanneer de operatie achter de rug is.

Bij iedere operatie, ook een neusoperatie, is er sprake van enig risico. Er kan bijvoorbeeld een infectie optreden of een onverwachte bloeding. Dergelijke complicaties zijn echter goed behandelbaar. Moeilijker behandelbaar is de complicatie Empty Nose Syndrome (ENS). In de praktijk komen complicaties bij een neusschelpverkleining niet vaak voor.

De KNO-arts bespreekt de alternatieven met u.

 • Als alles naar wens verloopt kunt u na de operatie naar huis.
 • Na de operatie kunt u in principe door de neus ademen.
 • De onderkant van de neus is eventueel bedekt met een gaasje. Dit dient om bloederig vocht uit de neus op te vangen.
 • U mag de neus wel voorzichtig ophalen maar niet snuiten.
 • U kunt na de operatie wat misselijk zijn van de narcose.
 • Ook kunt u de eerste dagen na de operatie wat verhoging hebben. Een temperatuur tot 38.5°C is normaal. U mag hiervoor een zetpil (of tabletje) Paracetamol nemen. Na 2 dagen moet de temperatuur weer normaal zijn, anders moet u even contact met uw huisarts of met de polikliniek KNO opnemen

Korstjes en vocht
In de weken na de operatie zullen zich korstjes en snot in de neus vormen. Om het slijmvlies te helpen genezen wordt er na de operatie gestart met Xylometazoline neusspray en het smeren van (witte) vaseline. Ook begint u de dag na de operatie met het spoelen van de neus middels een neusdouche met een zoutoplossing (lauw water + afgestreken theelepel jodiumvrij zout).
Gebruik de neusdouche, de neusspray en de witte vaseline volgens het volgende schema:
week 1: spoelen, sprayen en vaseline 3 keer per dag elk neusgat
week 2: spoelen, sprayen en vaseline 2 keer per dag elk neusgat
week 3 tot controle: spoelen, sprayen en vaseline 1 keer per dag elk neusgat.

Er zijn diverse neusdouches zonder recept te verkrijgen bij de apotheek:

 • Nasofree
 • Rhinohorn
 • Rhinicur
 • Nasopure
 • Nasuclear
 • Physiomer

Voorkomen van bloedvatverwijding
Door warmte ontstaat verwijding van de bloedvaten. Hierdoor kan een bloeding optreden. U kunt dit voorkomen door de eerste 3 dagen na de ingreep:

 • niet te heet te douchen;
 • eten en drinken iets te laten afkoelen; 
 • geen gebruik te maken van sauna en/of zonnebank;
 • niet in de zon te lopen of zitten.

Ongeveer 3 weken na de operatie vindt er een controle plaats. U krijgt deze afspraak mee op de dag van de behandeling.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de KNO-arts te stellen.

Contact
U bereikt ons ziekenhuis via telefoonnummer 088 – 066 1000. Als u vraagt naar de polikliniek KNO, verbindt ons Klant Contact Centrum u door. Dit doen zij op maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur. Buiten deze tijden verbinden zij u door met onze afdeling Spoedeisende Hulp.

Heb ik hechtingen na de operatie?
U heeft geen hechtingen.

Hoe moet ik de wond behandelen?
Gebruik de van de afdeling meegekregen neusspray en vaseline, én de neusdouche elke dag volgens het schema zoals vermeld onder ‘Na de operatie (inclusief leefregels)’.

Mag ik in bad en douchen?
U mag na de operatie weer douchen en in bad. Doet u dit niet te lang en vooral niet te warm.

Wanneer mag ik weer aan het werk?
U mag weer gaan werken zodra u zich goed voelt en geen koorts heeft.

Wanneer mag ik weer sporten?
Gedurende de eerste week moet u zware lichamelijke inspanning vermijden en u mag zolang ook niet sporten of zwemmen. Dit verhoogt de kans op een nabloeding.

Wat mag ik eten en drinken?
U mag na de operatie alles eten en drinken.

Moet ik nog een keer voor controle naar het ziekenhuis?
U moet na de operatie nog een keer naar de KNO-arts voor een controle. Voordat u naar huis gaat, maken wij hiervoor een afspraak met u.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback