Het woord laser is de Engelse afkorting van "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation". Een laser is te beschouwen als een soort speciale gloeilamp, die een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uitzendt. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te maken of om weefsel weg te ‘snijden’.

Er bestaan verschillende soorten lasers. Zij verschillen in kleur en in sterkte van de lichtstraal. In de oogheelkunde worden vooral de Argonlaser, de Yaglaser en de Excimerlaser gebruikt.
De verschillende lasers kennen diverse toepassingen.
Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit.

In vergelijking met een operatie biedt een laserbehandeling enkele belangrijke voordelen: 

  • Het oog hoeft niet te worden geopend en er is dus geen gevaar voor infectie.
  • Een laserbehandeling is minder pijnlijk en kan daarom meestal poliklinisch gebeuren, dus zonder opname in het ziekenhuis.
  • Door de uiterst dunne lichtstraal is het bovendien mogelijk met grote nauwkeurigheid te werken; een nauwkeurigheid die bij een operatie niet kan worden bereikt.

Laserbehandeling is daarom niet meer weg te denken uit de oogheelkunde.

1. Scheurtjes in het netvlies
Gaatjes of scheurtjes in het netvlies kunnen leiden tot een netvliesloslating (Ablatio Retinae). Dit kan worden voorkomen door het netvlies rondom deze gaatjes of scheuren op de er onder liggende laag vast te "lassen" met een Argonlaser. Is het netvlies al losgelaten, dan is een laserbehandeling alléén niet meer mogelijk, maar is een operatie noodzakelijk.

2. Diabetes Mellitus (suikerziekte)
Diabetes Mellitus kan afwijkingen aan het netvlies geven (Diabetische Retinopathie). Met de Argonlaser is het mogelijk de beschadiging van het netvlies te vertragen of tot stilstand te brengen (niet: te herstellen) en zo het gezichtsvermogen zo goed mogelijk te bewaren.

Afhankelijk van de aard van de afwijkingen zijn één of meerdere laserbehandelingen nodig. Aangezien de beschadiging van het netvlies door Diabetes Mellitus gedurende langere tijd kan doorgaan, kunnen aanvullende behandelingen op later tijdstip nodig zijn.

3. Hoge oogdruk
Te hoge oogdruk kan leiden tot een toenemende, blijvende beschadiging van de oogzenuw (glaucoom). Dit veroorzaakt verkleining van het gezichtsveld en kan, bij niet behandelen, uiteindelijk leiden tot blindheid. Een te hoge oogdruk kan verschillende oorzaken hebben.

Bij het open kamerhoek glaucoom kan met de Argonlaser of de SLT Yaglaser de afvoer van vocht uit het oog vergroot worden (laser trabeculoplastiek).

Bij het gesloten (nauwe) kamerhoek glaucoom wordt de afvoer van kamerwater in het oog hersteld door met de Yaglaser een klein gaatje in de iris (regenboogvlies) te maken (laser iridotomie).

4. Nastaar
Bij een staaroperatie (cataract operatie) wordt de troebele inhoud uit het lenskapsel verwijderd en wordt een kunstlens geplaatst. Het lenskapsel kan zelf echter ook nog troebel worden. Het lijkt net of de staar weer terug is gekomen, alles wordt waziger en de gezichtsscherpte vermindert dan weer. Men spreekt in zo'n situatie van nastaar. Met de Yaglaser kan in enkele minuten pijnloos een opening in de lenskapsel gemaakt worden.

5. Maculadegeneratie
Voor de behandeling van macula degeneratie wordt de laser nog maar zelden gebruikt. Er worden dan lekkende bloedvaatjes dicht gebrand.

6. Refractiechirurgie
Om geen bril of contactlenzen meer te hoeven gebruiken kunnen refractieafwijkingen met de Excimerlaser worden behandeld. Om de vorm van het hoornvlies te veranderen wordt met de laser een klein deel van het hoornvlies weggebrand.
In het Ommelander Ziekenhuis is deze laser niet aanwezig en daarom blijft deze behandeling in deze folder verder buiten beschouwing.

Een laserbehandeling leidt niet altijd tot beter zien, maar stopt of vertraagt verdere achteruitgang.

Hoe vaak een behandeling moet plaatsvinden, hangt af van de aandoening. Het is heel belangrijk dat u van te voren met uw oogarts bespreekt wat u kunt verwachten.

Uitzondering is de laserbehandeling van nastaar. Na een eenmalige behandeling is het zien meestal enorm verbeterd.

U hoeft thuis geen voorbereidingen te treffen. Op de polikliniek wordt het oog gedruppeld om de pupil te verwijden of te vernauwen, afhankelijk van welke laser u krijgt. Dit duurt ongeveer een halfuur, u moet daarom ook een halfuur voor de laserbehandeling aanwezig zijn. Het oog wordt daarna met een druppel verdoofd, soms is een injectie met verdovende vloeistof achter het oog nodig. Bij de behandeling wordt een glazen lensje op het hoornvlies geplaatst en vastgehouden door de oogarts. De laserstralen worden via deze lens gericht op de afwijking die behandeld moet worden.

Soms kan pijn worden gevoeld, maar dit is afhankelijk van de duur (15 tot 45 minuten) en de soort behandeling. Het felle licht van de laserstralen wordt vaak als onaangenaam ervaren.

Direct na de behandeling ziet men vaak minder scherp door verblinding van het felle licht, druk op het oog en de oogdruppels die men heeft gehad.

Soms wordt na de laserbehandeling (tijdelijk) gestart met oogdruppels, uw arts zal u hierover informeren.

Bij een laserbehandeling in verband met hoge oogdruk of nauwe kamerhoek, wordt een uur na de laserbehandeling de oogdruk nogmaals gemeten. Als deze goed is mag u naar huis.

Na de behandeling is autorijden niet mogelijk!
Begeleiding, ook wanneer u met het openbaar vervoer, of met de taxi bent gekomen, is aan te bevelen.

In geval van pijn na de behandeling kunt u een pijnstiller (bijvoorbeeld twee tabletten Paracetamol van 500 mg) innemen en het oog sluiten. Wanneer de pijn langer dan 12 uur duurt, is het raadzaam om contact op te nemen met uw oogarts.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan uw eigen oogarts te stellen. U bereikt ons op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur op het telefoonnummer: 088 - 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback