Uw behandelend arts verwijst u naar de Functieafdeling voor een huidpriktest. Met deze test meten we of allergie een oorzaak van uw klachten is.

Bij een huidpriktest meten we of u allergisch bent voor bepaalde stoffen zoals grassen, huisstofmijten en haren van dieren.

Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Kom daarom op tijd.

We vragen u om op de dag van het onderzoek geen bodylotion of andere huidverzorgende producten op uw onderarmen te doen.

U mag gewoon eten en drinken.

Neem ook uw medicijnen gewoon in. Tenzij u op de polikliniek is verteld dat u met een bepaald medicijn moet stoppen of afbouwen. Wanneer dit voor u van toepassing is, heeft u dit duidelijk doorgekregen van uw specialist. U kunt na het onderzoek weer doorgaan met dit medicijn.

Voor de volgende medicijnen geldt sowieso dat u 2 dagen vóór de test moet stoppen met het gebruik:
Acrivastine, Aerius, Alimemazine, Allerfre, Atarax, Cetirizine, Chloorcyclizine, Cinnarizine, Claritine, Clemastine, Cyclizine, Desloratadine, Dexchloorfeniramine, Dimetindeen, Dymista, Ebastine, Emesafene, Fenistil, Fexofenadine, Hydroxyzine, Kestine, Ketotifen, Levocetirizine, Lomudal, Loratadine, Mastalin, Mebhydroline, Meclozine, Meclozine/Pyridoxine, Mizolastine, Mizollen, Navicalm, Nedeltran, Neoclarityn, Oxatomide, Oxomemazine, Periactin, Phenergan, Polaramine, Prevalin Allerstop, Primatour, Promethazine, Reactine, Rupafin, Rupatadine, Semprex, Singulair, Suprimal, Tavegyl, Telfast, Terfenadine, Tilade, Tinset, Toplexil, Triludan, Xyzal, Zaditen, Zyrtec.

U kunt na het onderzoek weer doorgaan met uw medicijnen.

Let op: als uw eigen medicatie tussentijds gewijzigd is, bijvoorbeeld door de huisarts, geeft u dit dan zo spoedig mogelijk aan ons door.

We voeren de huidpriktest uit op de Functieafdeling.
Op de onderarm brengen we verschillende stoffen aan, namelijk van elke testvloeistof een druppeltje op de binnenkant van uw onderarm. Vervolgens prikken we met behulp van een prikpennetje een klein beetje van elke vloeistof in uw huid. U voelt dit wel, maar echt pijnlijk is het niet.

Na een kwartier controleert de analist uw huid: als de huid rood en opgezet is, dan kan er sprake zijn van een allergische reactie op de testvloeistof. De reactie lijkt wel op een muggenbultje en kan erg jeuken. Eventuele bultjes trekken meestal binnen een uur weer weg.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Een reactie elders in het lichaam door de test is zeldzaam. Dit komt omdat slechts een minimale hoeveelheid allergeen wordt gebruikt. Wel kunt u jeuk verwachten ter plaatse van de test. Mocht u tijdens of na de huidtest last krijgen van niezen, jeuk in de ogen, kortademigheid of andere klachten dan dient u dit direct te melden. Deze klachten kunnen terstond behandeld worden door de arts/analist. Bij een sterke allergie kan naast de directe reactie ook na ongeveer 6 uur opnieuw op die plaats een jeukende bult optreden. Deze verdwijnt weer in de loop van de volgende dagen. Een huidtest heeft in het algemeen geen nadelige invloed of belemmering voor uw verdere dagelijkse bezigheden.

Uw behandelend arts bekijkt de onderzoeksresultaten. Bij uw eerstvolgende polikliniekbezoek bespreekt de arts de uitslag met u.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw onderzoek. Heeft u hier na het lezen van deze tekst nog vragen over? Aarzel dan niet om deze aan een medewerker van de Functieafdeling te stellen. U bereikt de Functieafdeling via telefoonnummer 088 - 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback