Bij u is of wordt een verstandskies of wortelrest verwijderd. Dit betekent meestal dat het tandvlees is opengemaakt en/of in de kaak is geboord. Hieronder leest u wat u in de periode na de ingreep kunt verwachten en wat u zelf kunt doen.

Pijn
De plaatselijke verdoving is na enige uren uitgewerkt. U kunt dan pijn verwachten. Het is daarom verstandig de eerste pijnstiller in te nemen voordat de verdoving is uitgewerkt. U heeft adviezen gekregen over welke pijnstillers u het beste kunt nemen.

Zo nodig krijgt u na de behandeling een recept voor een pijnstiller mee. Haalt u deze dan direct na de behandeling op bij de apotheek.

Zwelling
Als gevolg van de behandeling kunt u zwelling krijgen in het gezicht. Deze zwelling is meestal het grootst 2-3 dagen na de behandeling. Daarna neemt de zwelling weer langzaam af. Door deze zwelling kunt u soms tijdelijk uw mond minder ver opendoen en kan slikken gevoelig zijn. Dit is normaal en gaat vanzelf over.

Hechtingen
Uw hechtingen lossen vanzelf op binnen 1 tot 2 weken na de ingreep. Het is belangrijk om te weten dat het wondje meestal niet helemaal dicht gehecht wordt. De hechtingen zorgen ervoor dat er een bloedstolsel in het wondje ontstaat.

Nabloeding
U krijgt een opgevouwen gaasje op het wondje. Hierop moet u 30 minuten goed dichtbijten. Dit stopt het bloeden van het wondje. Daarna mag u zelf het gaasje verwijderen. Dat is ook een goed moment om de pijnstilling in te nemen.

Als het wondje opnieuw gaat bloeden kunt u een of meer gaasjes opvouwen, op het bloedende wondje leggen en opnieuw 30 minuten dichtbijten. Herhaalt u dit zo nodig tot de bloeding is gestopt.

  • Spoel op de dag van de ingreep uw mond niet, anders kan de wond weer gaan bloeden. 
  • Als u een spoelspuitje meekrijgt, spoel dan het wondje in de onderkaak schoon vanaf de derde dag na de ingreep. U vult het spuitje met lauw kraanwater en spoelt hiermee het wondje 3x per dag, na de maaltijden uit. Het is belangrijk om het spuitje in het wondje te schuiven, zodat de etensresten van de bodem af gespoeld worden. 
  • Het is belangrijk om aan beide kanten te kauwen, na de ingreep. Dus niet alleen aan de niet-behandelde kant. 
  • U mag weer eten en drinken zodra de verdoving is uitgewerkt. Zorg ervoor dat het niet te heet of te koud is. We raden u aan om de eerste paar dagen zacht voedsel te eten.
  • U mag tandenpoetsen; in de buurt van het wondje heel voorzichtig. U mag daarbij een slok water nemen maar niet krachtig spoelen. 
  • Drink de eerste paar dagen geen alcohol en rook niet.

Belt u naar de polikliniek MKA-chirurgie als:

  • het wondje blijft bloeden en de bloeding niet te stelpen is;
  • u na 7 dagen nog hevige pijn heeft; 
  • de pijn en de zwelling na een week weer toenemen; 
  • u koorts krijgt van 39 graden of hoger (de eerste dagen is enige verhoging normaal).

U bereikt ons via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: 088 - 066 1000.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Stelt u deze gerust aan uw MKA-chirurg of de assistente.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback