Binnenkort komt u naar het Ommelander Ziekenhuis Groningen voor een Elektro Myo Gram (EMG). In deze folder kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt en welke voorbereiding dit mogelijk van u vraagt.

Als u bent ingeschreven of al eerder bij ons bent geweest, kunt u zich aanmelden bij een van de aanmeldzuilen in de centrale hal van het ziekenhuis. Hiervoor heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig. Bij de zuil kunt u ook uw gegevens controleren en eventueel aanpassen.

Als u zich heeft aangemeld ontvangt u uit de zuil een ticket. Hierop staat uw afspraak. Ook staat er een routenummer op het ticket. Zo weet u waar uw afspraak plaatsvindt. Naar de functieafdeling volgt u het routenummer dat op uw ticket staat aangegeven. Het routenummer staat op de routeborden in het ziekenhuis. U kunt vervolgens plaatsnemen in de wachtruimte waar de laborant u komt ophalen.

Het meten van de elektrische activiteit van de spieren en de elektrische geleiding van de zenuwen.

Wij raden u aan op de dag van het onderzoek makkelijke kleding te dragen bijvoorbeeld een rok of broek met een blouse of trui. Zo verloopt het uit- en aankleden makkelijker.
Doe uw sieraden om vingers en polsen zoveel mogelijk af.
Het is prettig als u er op let dat de handen en /of voeten warm zijn als u komt. Dus draag sokken en eventueel handschoenen.

Wij vragen u op de dag van het onderzoek geen huidverzorgende producten zoals vette crème, olie of bodylotion te gebruiken. Deze producten kunnen namelijk de elektrische geleiding belemmeren.

Een laborant roept u op uit de wachtruimte en brengt u naar de onderzoekskamer. Daar mag u plaatsnemen op een stoel en worden uw armen en/of benen opgewarmd door middel van warmwater baden.

Tijdens het onderzoek, dat in het algemeen door een laborant (soms in samenwerking met de neuroloog) wordt uitgevoerd, ligt u op een onderzoeksbank.

Zenuwgeleidingsonderzoek
Wanneer een onderzoek naar de geleiding van uw zenuwbanen wordt gedaan, plakt de laborant eerst enkele elektroden op uw handen en/of voeten. Daarna wordt met kleine schokjes, die steeds een fractie van een seconde duren, de betreffende zenuw gestimuleerd. Deze schokjes geven een sterk tintelend gevoel, maar zijn niet schadelijk voor de zenuw en ook verder ongevaarlijk voor u.

Naaldonderzoek
Is er (ook) sprake van een onderzoek naar de activiteit van de spieren, dan brengt de neuroloog een heel dun naaldje aan in de betreffende spier. Op aanwijzingen van de arts moet u de spier aanspannen of juist ontspannen. Op het beeldscherm wordt de elektrische activiteit van de spier zichtbaar en via de luidspreker ook hoorbaar.

Het onderzoek duurt inclusief opwarmen 30-60 minuten.

De uitslag krijgt u tijdens de eerstvolgende afspraak bij uw behandelend specialist. U krijgt hierover thuis bericht (telefonisch en/of schriftelijk).

Wanneer u medicijnen gebruikt, kunt u deze op de dag van het onderzoek innemen zoals u gewend bent, tenzij uw neuroloog iets anders met u heeft afgesproken.

Wij hopen u hiermee voldoende informatie te hebben gegeven over het EMG onderzoek. Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u deze voor het onderzoek aan de laborant stellen.

Voor dringende vragen kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum van het Ommelander Ziekenhuis, telefoonnummer 088 - 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback