U heeft een afspraak met de dermatoloog gemaakt voor een kleine ingreep op de polikliniek. Hieronder informeren we u over de gang van zaken. Ook geven wij u enkele algemene adviezen over de wondverzorging. Deze adviezen zijn bedoeld om te zorgen voor een goede wondgenezing.

De dermatoloog voert de poliklinische ingreep uit.

 • Medicijnen, pacemaker of ICD, overgevoeligheid
  Als u medicijnen zoals bloedverdunners gebruikt, een pacemaker of ICD heeft of ergens overgevoelig voor bent (bijvoorbeeld voor pleisters, jodium of verdovingsvloeistof), is het belangrijk om dit voor de ingreep aan de arts of verpleegkundige te melden. 
 • Gemakkelijke kleding
  Omdat na een ingreep een verband kan worden aangelegd, is het verstandig gemakkelijke kleding te dragen. U kunt het beste juwelen en sieraden van te voren af te doen en thuis laten. 
 • Eten en drinken
  U mag voor de ingreep gewoon eten en drinken. 
 • Eigen vervoer
  Wij adviseren u om vervoer naar huis te regelen en niet zelf te rijden.
 • Hoe de dermatoloog de ingreep precies bij u zal uitvoeren, is afhankelijk van wat er bij u gedaan moet worden. De arts zal u dit voor (en soms ook tijdens) de ingreep vertellen. U kunt gerust vragen stellen.

  De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Dit betekent dat u 1 of meer verdovingsprikjes met een verdovende vloeistof krijgt rond het te behandelen gebied. Deze prikjes zijn even pijnlijk, maar de pijn zakt snel af.

  U kunt direct na de ingreep weer naar huis.

  Zoals bij elke operatieve ingreep is er een kleine kans op een nabloeding of wondinfectie. Neem zo snel mogelijk contact met uw behandelend arts of huisarts op als: 

  • u veel pijn krijgt; 
  • de wond rood en dik wordt; 
  • u koorts krijgt.

  Bij een nabloeding kunt u het beste de wond met een schone theedoek stevig afdrukken gedurende ongeveer 30 minuten. Mocht het bloeden dan nog niet stoppen, adviseren wij u zo snel mogelijk contact op te nemen met uw behandelend arts of huisarts.

  Bij een operatieve ingreep raakt de dermatoloog kleine huidzenuwen. Daarom kunt u wat last hebben van een doof gevoel rond het litteken. Dit herstelt zich vaak weer na 6 tot 12 maanden.

  De arts bespreekt eventuele alternatieven met u.   

  • Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u wat pijnklachten hebben. Hiervoor kunt u pijnstillers als paracetamol (liever geen ibuprofen) gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist. 
  • Na de behandeling moet u het geopereerde lichaamsdeel rust geven. Ontzie bijvoorbeeld een wond op uw rug of borst/buik door niet zwaar te tillen. Buig ook niet te snel voorover of hel niet te snel achterover. Leg uw geopereerde been of arm bijvoorbeeld hoog en beperk activiteiten. 
  • Wanneer u een mitella (draagdoek) heeft gekregen, dient u deze overdag te gebruiken. U kunt de mitella ’s nachts afdoen. Leg dan uw hand en arm op 2 kussens. Draag de mitella niet langer dan de arts met u heeft afgesproken. 
  • Indien bij u een drukkend verband is aangelegd, mag dat 24 uur na de ingreep verwijderd worden. Wel moet de wond hierna bedekt blijven met een eenvoudige ruime pleister. 
  • We adviseren u om de wond 3 dagen droog te houden. Daarna mag de wond kort nat worden, maar het wondgebied mag niet verweken.

  Na de ingreep krijgt u te horen wanneer de hechtingen eruit mogen. Dit kan bij de huisarts of op de polikliniek Dermatologie gebeuren. Eventueel afgenomen weefsel wordt opgestuurd naar de patholoog voor microscopisch onderzoek. U krijgt van de medisch assistent een controle afspraak op de polikliniek of een telefonisch consult om de uitslag te bespreken.

  Heeft u een afspraak, maar bent u ziek of verhinderd? Dan vragen wij u om dit zo snel mogelijk aan ons door te geven. In uw plaats kunnen wij namelijk een andere patiënt helpen. Als u wilt, kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

  Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de dermatoloog of aan de medewerkers van de polikliniek Dermatologie te stellen. U bereikt de polikliniek Dermatologie via telefoonnummer 088 - 066 1000.

  Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
  Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

  Bedank voor het insturen van uw feedback