Bij een echografie van de borst(en) wordt met behulp van geluidsgolven het borstweefsel zichtbaar gemaakt. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Medische Beeldvorming.

De echografie wordt uitgevoerd door een radioloog, hierbij wordt hij/zij  geassisteerd door een MBB-er (radiodiagnostisch laborant).

Voor het onderzoek geen bodylotion, crème, poeder of zinkzalf op het bovenlichaam gebruiken.

Op de afgesproken dag en tijd kunt u zich melden bij de balie van de afdeling Medische Beeldvorming. Een medewerker van de afdeling vraagt u plaats te nemen in de wachtruimte. De MBB-er haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedruimte bij de onderzoekkamer. De MBB-er vertelt u welke kledingstukken u in verband met het onderzoek uit moet doen. Indien u kortgeleden voor het bevolkingsonderzoek borstkanker bent geweest, wilt u de laborant hierover voor aanvang van het onderzoek informeren? 

In de onderzoekkamer neemt u plaats op de onderzoektafelonderzoek . Er wordt een warme gel aangebracht op uw borst(en). Vervolgens beweegt de radioloog een speciaal apparaatje over dit deel van uw lichaam en maakt zo afbeeldingen. Het onderzoek is niet pijnlijk. 

De duur van het onderzoek  is ongeveer 10 minuten.

Soms is het nodig dat er na het echo-onderzoek een aanvullend onderzoek moet worden uitgevoerd. Dit kan een mammografie (röntgenonderzoek van de borst(en) en/of een biopsie (verkrijgen van stukjes borstweefsel voor onderzoek) zijn. Als dit nodig is, zal dit met u besproken worden.

Na afloop van het onderzoek krijgt u een handdoek van de laborant om de gel te verwijderen. U kunt zich daarna aankleden om naar huis te gaan.

Een echografie is een onderzoek zonder nadelige effecten of bijwerkingen.

U kunt na de echografie op eigen gelegenheid naar huis.

De uitslag van de echografie krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

  • Bij verhindering verzoeken wij u om tijdig contact met ons op te nemen. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.
  • Neem altijd een geldig identiteitsbewijs en uw zorgpas mee naar het ziekenhuis.
  • Heeft u een telefonische afspraak gemaakt, vergeet u dan niet het aanvraagformulier mee te nemen! Zonder dit formulier wordt het onderzoek niet uitgevoerd.
  • Uw eventuele medicijnen kunt u blijven innemen zoals u gewend bent.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Medische Beeldvorming via het algemene telefoonnummer.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback