Spider naevi (spider nevi) zijn uitgezette bloedvaatjes, meestal stervormig. Deze kunnen ontstaan in het gezicht en op de borst. Ze zijn vrijwel altijd onschuldig. De dermatoloog kan deze huidaandoening behandelen.

Let op: de zorgverzekeraar vergoedt de behandeling van spider naevi niet. Het is ook niet noodzakelijk om deze huidaandoening te behandelen. Als u zich toch graag wilt laten behandelen, moet u de behandeling zelf betalen. De beoordeling door de arts en eventueel aanvullend onderzoek vallen wel onder de verzekerde zorg. Als uw eigen risico nog niet gebruikt is, gaan deze beoordeling en aanvullend onderzoek ten koste van het eigen risico.

De dermatoloog voert de behandeling uit. Soms behandelt een medewerker van de polikliniek Dermatologie u.

De dermatoloog verdooft de te behandelen plek. Daarna prikt de arts de huid aan met een naaldje. Dit is een elektrisch naaldje. Daarmee brandt de dermatoloog het centrale vaatje dicht.

De risico’s van deze ingreep zijn beperkt: 

  • soms ontstaat na de behandeling een klein puntvormig litteken; 
  • als de plek binnen 6 weken blootgesteld wordt aan de zon, kan een bruine verkleuring optreden; 
  • er kan na genezing ook een bleke plek of deukje in de huid achterblijven. Als er een bleke plek of deukje ontstaat, verdwijnt dit meestal niet meer; 
  • soms komt de plek na behandeling toch weer terug.

Omdat spider naevi een goedaardige huidaandoening betreft, is behandeling in het algemeen niet noodzakelijk. Het is daarom ook mogelijk om af te zien van behandeling. De dermatoloog bespreekt de alternatieven met u.

Meestal is geen nazorg nodig. U kunt de behandelde plek eventueel insmeren met een antibiotische zalf of pure vaseline. Het is belangrijk om de behandelde plek gedurende tenminste 6 weken goed te beschermen tegen zonlicht met zonnebrandcrème factor 50.

Er kan bij u sprake zijn van bijzondere omstandigheden die tijdens het eerste polikliniekbezoek misschien niet aan de orde zijn gekomen. Denk daarbij aan medicatiegebruik. Maar ook andere aandoeningen die u heeft die van belang zouden kunnen zijn voor de behandeling. Wij raden u aan deze voorafgaand aan de behandeling met uw arts te bespreken.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de dermatoloog of aan de medewerkers van de polikliniek Dermatologie te stellen. U bereikt de polikliniek Dermatologie via telefoonnummer 088 - 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback