U heeft een gescheurde achillespees (achillespeesruptuur). Hiervoor kunt u een operatie krijgen. U kunt ook kiezen voor een conservatieve behandeling. Dit is een behandeling zonder operatie. We behandelen de achillespeesruptuur dan met een VACOped. Dit is een brace, een afneembare gipsvervanger.

De achillespees bevindt zich aan de achterkant van uw voet en de enkel (zie afbeelding). Hij verbindt uw kuitspier met uw hielbeen. Bij een achillespeesruptuur is er sprake van een scheur in de achillespees. We noemen een achillespeesruptuur ook wel een gescheurde achillespees. De ruptuur kan ontstaan door bijvoorbeeld een plotselinge spieractie. U krijgt een hevige pijn laag in uw kuit. Dit kan voelen alsof iemand u hier heeft geschopt. U kunt daarna nauwelijks nog lopen. Ook heeft u geen kracht meer om op uw tenen te gaan staan.

De chirurg voert de operatie uit.
Een medewerker van de gipskamer (de gipsverbandmeester) voert de behandeling met de VACOped uit.

De operatie
We hechten uw achillespees tijdens een operatie. Hierna krijgt u 2 weken gips om uw been. Dit krijgt u om de wond rust te geven.

Daarna komt u terug op de gipskamer. We verwijderen uw gips. U krijgt dan een elastische kous met hakverhogingen voor in de (sport)schoen. U start met 2 lagen (siliconen)hakverhoging. Hiermee mag u uw been weer belasten.

Na 2 weken mag u hier 1 laag vanaf halen, zodat u 1 laag overhoudt. Dit heeft als doel om langzaam uw achillespees te belasten en op te rekken.

Na 4 weken komt u terug bij de chirurg. Als hij akkoord gaat, mag u zonder hakverhoging verder. In het begin is het prettig om krukken te gebruiken. Tijdens de behandeling van 6 weken krijgt u ook injecties. Deze zijn om trombose te voorkomen. Eventueel verwijst de chirurg u naar een fysiotherapeut voor oefeningen.

De conservatie behandeling (zonder operatie)
We behandelen uw achillespeesruptuur met een VACOped. Dit is een afneembare gipsvervanger. De VACOped is instelbaar in een enkelhoek. U begint bij een spitsstand van 30 graden (dit is alsof u op hoge hakken loopt). Na 4 en 6 weken wordt de stand op de gipskamer veranderd, naar minder spits en meer beweging. Dit gebeurt totdat uw enkel in een hoek van 90 graden staat. Dit heeft als doel om uw achillespees langzaam op te rekken en te belasten.

Tijdens de behandeling krijgt u mogelijk injecties om trombose te voorkomen. Dit wordt op de gipskamer of spoedeisende hulp met u besproken.

Bron afbeelding: pro-motionmedical.nl

De behandeling ziet er dan als volgt uit:

Week 0 tot 4: 

 • Draag de VACOped brace in spits 30 graden met de hoge zool. Belast uw been op basis van uw klachten. 
 • Loop deze eerste 4 weken met krukken.
 • Draag de VACOped ook ’s nachts. U kunt de zool er dan afhalen. 
 • U mag de VACOped afdoen om uw been te wassen. U mag uw been dan niet belasten! Trek ook niet uw tenen naar u toe (in de richting van uw neus).
 • Beweeg uw tenen meerdere keren per dag.

Week 4 tot 6:

 • Draag de VACOped brace in het bewegende deel tussen 15-30 graden met de hoge zool. Belast uw been op basis van uw klachten.
 • U mag het lopen met krukken afbouwen.
 • U mag de brace in de nacht af doen.
 • U mag de VACOped afdoen om uw been te wassen. U mag uw been dan niet belasten! Trek ook niet uw tenen naar u toe (in de richting van uw neus).
 • Beweeg uw tenen meerdere keren per dag.

Week 6 tot 8:

 • Draag de VACOped brace in het bewegende deel tussen 0-30 graden met de platte zool. Belast uw been op basis van uw klachten.
 • U mag zonder krukken lopen.
 • U mag de brace in de nacht af doen.
 • U mag de VACOped afdoen om uw been te wassen. U mag uw been dan niet belasten! Trek ook niet uw tenen naar u toe (in de richting van uw neus).
 • Beweeg uw tenen meerdere keren per dag.

Na deze 8 weken komt u terug bij de chirurg. Dan wordt de achillespees beoordeeld en mag u mogelijk starten met belasten zonder de VACOped en starten met fysiotherapie. Ook levert u de VACOped weer in. U kunt dit doen bij de gipskamer of bij de assistenten van het chirurgisch spreekuur.

Uw behandelend arts heeft de risico’s al voor de start van uw behandeling met u besproken.

Uw behandelend arts heeft alternatieven al voor de start van uw behandeling met u besproken.

Autorijden
U heeft geen toestemming van een arts nodig om auto te mogen rijden. Maar met een been in het gips/hakverhoging of met een VACOped kunt u niet veilig autorijden. Kijk ook naar de polisvoorwaarden van uw autoverzekering. Het kan zijn dat u niet verzekerd bent als u met een gipsbeen/hakverhoging of VACOped achter het stuur zit. Als u zich onzeker over autorijden voelt, raden wij u aan om dit niet te doen.

Fietsen
Fietsen kan lastig zijn. Als u zich onzeker voelt, raden wij u aan om dit niet te doen.

Sporten
Tijdens de revalidatieperiode kunt u beter niet sporten. Dit mag pas na ongeveer 3 maanden weer.

Instructies voor de vacoped vindt u in de folder De behandeling van een gescheurde achillespees (achillespeesruptuur) . Deze folder kunt u onderaan op deze pagina downloaden.

Neemt u contact met ons op bij:

 • klachten van het gips of bij de hakverhoging;
 • koorts en/of rillingen;
 • toenemende pijnklachten;
 • problemen met de vacoped.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de medewerkers van de gipskamer te stellen. U bereikt de gipskamer via telefoonnummer 088 - 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback