Je zwangerschap is een bijzondere, maar ook spannende tijd. Gelukkig verloopt een zwangerschap vaak zonder problemen. Ongeveer één op de tien vrouwen krijgt in de zwangerschap te maken met een hoge bloeddruk, pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) en/of groeivertraging van de baby.

De kans hierop hangt samen met onder andere je leeftijd, gewicht en leefstijl. Maar ook of het je eerste of een volgende zwangerschap is. Wij zullen in een gesprek met je bespreken of er voor jou een verhoogde kans bestaat.

Een hoge bloeddruk in de zwangerschap of een kind dat minder groeit, kan worden veroorzaakt door een minder goed aangelegde placenta (moederkoek). Door een lage dosering acetylsalicylzuur (aspirine) te gebruiken kan de kans op bovengenoemde problemen worden verkleind. Aspirine zorgt voor een betere aanleg en werking van de placenta doordat het bloedverdunnend werkt.

Als je besluit aspirine te gaan gebruiken, adviseren wij daar vanaf 12 weken mee te beginnen en door te gaan tot je 36 weken zwanger bent. In zeldzame gevallen (deze zwangeren zullen onder controle zijn van een gynaecoloog) wordt geadviseerd om voor 12 weken zwangerschap te starten. Ben je onder controle bij een verloskundige, dan kun je met deze brief je huisarts bezoeken met de vraag een lage dosering aspirine (80mg) voor te schrijven. Het is belangrijk om niet zelf aspirine te kopen bij een drogist. Vaak is dat namelijk niet de goede dosering.

In onderstaande folder vind je meer informatie voor jou en je huisarts over aspirine ter vermindering van zwangerschapscomplicaties.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback