Hoe besmettelijk is hepatitis B?

De mate van besmettelijkheid is afhankelijk van de virusconcentratie. Hoe hoger de virusconcentratie in het lichaamsvocht, des te besmettelijker is het. Hepatitis B blijft in bloed buiten het lichaam, op kamertemperatuur, besmettelijk gedurende tenminste 7 dagen.

Hoe kan ik een hepatitis B infectie voorkomen?

Een hepatitis B besmetting kan worden voorkomen door bloedcontact met anderen te vermijden en door veilig te vrijen (met condoom). Daarnaast bestaat er een goed en veilig vaccin om besmetting te voorkomen. Voor actuele informatie over het vaccineren verwijzen we u naar de volgende website: www.ggd.nl en/of www.rivm.nl/rvp.

Hoe kan ik hepatitis C oplopen?

Hepatitis C is alleen via bloedbloed contacten overdraagbaar. Voor 1992 was hepatitis C besmetting een risico voor ontvangers van bloedtransfusies en voor mensen met hemofilie (stollingsziekte) die zijn behandeld met een stollingspreparaat dat uit menselijk bloed is gemaakt. In 1991 is er door de bloedbanken in Nederland een uitgebreide controle van bloed en bloedproducten op het hepatitis C virus ingevoerd. Sinds die tijd is de kans om met hepatitis C besmet te worden bij toediening van bloed of bloedproducten vrijwel niet meer aanwezig. Een andere grote groep besmette mensen zijn drugverslaafden die met vuile naalden spuiten of gemeenschappelijke rietjes gebruiken bij het opsnuiven van cocaïne. Het betreft hier ook mensen die ooit, ook al is het maar één keer, drugs hebben gespoten. Bij ruim een derde van de patiënten met hepatitis C is het echter niet goed mogelijk aan te geven hoe de besmetting is opgelopen. Mogelijke factoren die hierbij een rol hebben gespeeld zijn o.a. tatoeage, gemeenschappelijk gebruik van scheermesjes of tandenborstels, contact met besmet bloed bij verwondingen van de huid of slijmvliezen en operaties.

Ik heb als kind geelzucht gehad. Is dat hepatitis C?

Geelzucht, vooral bij kinderen, is vaak hepatitis A. Hepatitis A geneest altijd volledig en heeft geen enkele relatie met hepatitis C. Alleen bloedonderzoek kan definitief uitwijzen om welke vorm van hepatitis het gaat.

Kan er direct na een besmetting getest worden?

Nee, het duurt enige weken tot maanden voordat de test na besmetting positief wordt. Bij de meeste mensen, waar hepatitis C bij vastgesteld wordt is echter sprake van een besmettingsmoment van (vele)jaren geleden. Mocht er vermoeden bestaan op een recente besmetting dan kan de test na enkele maanden herhaald worden.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback